Zvočne knjige – ko ti berejo drugi

Zvočne knjige niso nove, v knjižnem svetu so prisotne že kar nekaj časa. Pa kljub temu, jih nekateri do danes še vedno niso nikoli poslušali. No tudi jaz sem ena izmed tistih. Pred nekaj dnevi sem namreč prvič poslušala zvočno knjigo. Zdijo se mi super, a vseeno je nekaj stvari, ki imajo pri meni minus.

 

Kaj me moti pri poslušanju zvočnih knjig?

  • Hitrost govorjenja – Nekateri bralci so malenkost prepočasni za moj okus. Najbolj pa me zmoti to takrat, ko se dogaja nekaj napetega in, če bi knjigo brala sama, bi verjetno spustila nekaj povedi, da bi prišla do tistega glavnega razloga, ki povzroča napetost v knjigi, tu pa … No recimo, da vmes malo zavijam z očmi in si mislim ”daj že”. Mi je pa na Instagramu kar nekaj punc napisalo, da počasno branje rešijo s tem, da enostavno hitrost malo povečajo. Verjetno tega ne omogočajo vse aplikacije.
  • Moje misli hitro odplavajo – Nikoli nisem dolgo ostala pri eni misli. Vedno razmišljam 10 stvari naenkrat in zato tudi pri poslušanju zvočnih knjig, vsake toliko časa malo odplavam. Sem pa slišala, da nisem edina, ki ima ta problem. Rešitev za nas? Poglavja je treba poslušati večkrat (haha).

Kaj mi je posebej všeč pri zvočnih knjigah?

  • Berejo mi drugi – Včasih je takšen dan, ko se ti zdi tudi gledanje v črke preveč. Takrat so zvočne knjige super. Sediš, ležiš in samo poslušaš. Obstajajo tudi situacije, ko ne moreš vzeti knjige v roke, bi pa prav pasalo eno lahko branje (npr. ko voziš). Zvočna knjiga te vsekakor takoj reši. Čas do cilja hitreje mine, pa še nekaj knjig, za katere bi drugače zmanjkalo časa, lahko preberemo.
  • Naučiš se izgovorjave – Nismo vsi idealni govorci drugih jezikov in skozi poslušanje zvočnih knjig v tujem jeziku, se lahko naučimo kar nekaj besed, ki nam včasih delajo preglavice. Nekateri ljudje hkrati poslušajo zvočno knjigo in berejo knjigo v fizični obliki, kar pomeni, da slišijo izgovorjavo besed in hkrati vidijo kako je beseda napisana.

Velikokrat slišim, da se poslušanje zvočnih knjig ne šteje pod branje. Meni je vseeno. Vsak počne to kar mu je ljubše. Eni raje poslušajo, drugi raje berejo sami, spet tretji ne počnejo ne eno ne drugo. Se mi pa zdi to idealna rešitev tudi za kakšne starejše, ki pravijo, da po nekaj minutah branja začnejo črke kar plesati po listih. Mnogi bi želeli brati pa ne morejo. Vedno tudi nimajo okrog sebe ljudi, ki bi jim brali, zato je super, da lahko poslušajo knjige še na drug način. Tukaj je sicer spet ena majhna težava, ki za nekatere ni tako majhna, pravimo pa ji tehnologija.

Na tem področju sem nova in tako sem tudi po spletu naključij našla slovensko aplikacijo za poslušanje knjig. Aplikacijo je najlažje najti preko njihove spletne strani https://www.audibook.si/. Me pa predvsem zanima preko česa poslušaš zvočne knjige ti, zato bom zelo vesela, če mi zaupaš v komentar, da tudi jaz odkrijem še kaj novega.

Lepo se imej in ne pozabi prebrati ali pa poslušati kakšne super knjige.

USTVARJALKA BLOGA

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 25 | Slovenia

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.