Knjižni labirint

23. 1. – 23. 10. 2024

Zagotovo ima vsak izmed nas kakšen kupček knjig, ki bi ga bilo potrebno pospraviti na knjižno polico. Jaz vem, da ga imam. Pa ne samo takšnega, ki ga ne uspem pospraviti v resničnem svetu, ampak tudi takšnega virtualnega, zato te vabim, da mi pomagaš.

Knjižni labirint

Knjižni labirint je knjižni izziv, pri katerem se trudiš, da bi knjige pospravil na knjižno polico. Da pa ne bi bil izziv čisto enostaven, je pri vsakem križišču zapisan bralni izziv. Vseh bralnih izzivov je 10. Ko prebereš knjigo, ki ustreza bralnemu izzivu se premakneš do naslednjega. Slikanice v tem izzivu ne štejejo, štejejo pa vsi mladinski in odrasli romani, leposlovne in neleposlovne knjige, ne glede na žanr, ki imajo vsaj 100 strani. Če se prebiješ skozi križišča lahko knjige postaviš na polico. Priporočljivo je, da se lotimo vseh izzivov, če pa odkriješ kakšno drugo pot, ki ti bo pomagala, da iz labirinta prideš hitreje, jo lahko uporabiš. Vse poti so pravilne.

Zamenjaj bralni izziv

Pri štirih križiščih lahko izkoristiš priložnost in bralni izziv zamenjaš z enim izmed tistih, ki jih najdeš med izzivi pri Zamenjaj bralni izziv. Izzive lahko zamenjaš le pri štirih križiščih. Ko enega izkoristiš, ga ne moreš izkoristiti ponovno. Če npr. pri tretjem križišču raje izberemo izziv ”Knjiga, ki ima v naslovu barvo,” potem tega izziva ob naslednji menjavi ni možno ponovno izbrati.

Trajanje

Knjižni labirint traja od 23. januarja do 23. oktobra.

Razlaga bralnih izzivov

knjižni labirint | bralni izziv

1. Knjiga, ki si jo želel prebrati v letu 2023, vendar je nisi.Zagotovo obstaja vsaj ena knjiga, ki si si jo v 2023 želel prebrati, ampak ti to ni uspelo. Zdaj imaš priložnost.

 

2. Zapri oči, izberi knjigo s (svoje ali tuje) knjižne police in jo preberi.: Izberi si knjižno polico, lahko je tvoja, lahko je ena izmed tistih v knjižnici, lahko je prijateljeva ali pa morda od kakšnega sorodnika. Postavi se pred njo, zapri oči, malo potipaj s prsti in izberi tisto, ki te najbolj vleče k sebi. Preberi jo.

 

3. Knjiga slovenskega avtorja, ki je bila prevedena v tuji jezik.: Največkrat beremo knjige tujih avtorjev, ki so prevedene v slovenščino. Tokrat pojdimo v drugi smeri. Preberi knjigo slovenskega avtorja, ki je bila prevedena v katerikoli tuji jezik. Knjigo lahko prebereš v slovenščini ali v jeziku, v katerega je bila knjiga prevedena. Izjemoma je lahko tukaj knjiga krajša od 100 strani, še vedno pa ne veljajo slikanice. Pomagaš si lahko s seznamom na strani Javne agencije za knjig: https://www.jakrs.si/bibliografije-prevodov-slovenskih-avtorjev/zdruzene-bibliografije. Žal tukaj najdeš samo knjige, ki so bile prevedene od leta 2016 do 2022, bereš pa lahko tudi starejše ali novejše. 

 

4. Knjiga z naslovom, s katerim bi opisal sebe ali svoje življenje.: Bi se znal opisati z eno besedo ali besedno zvezo? Kaj pa svoje življenje? Poišči knjigo, ki s svojim naslovov opisuje tebe ali tvoje življenje, morda celo oboje.

 

5. Knjiga z dogajanjem v mestu/državi, ki si jo že ali jo še boš obiskal v letu 2024.: Nekateri radi potujejo, nekateri malo manj. Če potuješ veliko, potem imaš pri tem izzivu malo več možnosti, če raje ostajaš doma ali pa preprosto nimaš možnosti potovati, pa vedno lahko izbereš knjigo z dogajanjem v Sloveniji.

 

6. Knjiga po lastni izbiri.: Izberi tisto knjigo, ki si jo želiš prebrati.

 

7. Knjiga, ki vsebuje zemljevid, družinsko drevo ali drugo grafično ponazoritev. – Nekatere knjige imajo pred samo vsebino zemljevid, družinsko drevo ali kakšno drugo grafično ponazoritev, da je branje knjige za bralca lažje. Poišči in preberi takšno knjigo. Lahko prebereš tudi kakšen priročnik, tam ti grafične ponazoritve zagotovo ne bodo ušle.

 

8. Knjiga s temo, o kateri ne veš nič ali skoraj nič.: Obstaja tema o kateri ne veš nič, bi si pa želel nekaj izvedeti? Vseeno je v kateri svet te odpelje, samo izberi knjigo, ki te bo naučila nekaj novega. Morda je to kakšen šport, kakšen del znanosti, biografija znane ali manj znane osebnosti, kraj, ki ga še ne poznaš. Vseeno je kaj izbereš, pomembno je, da te pripelje do novega znanja.

 

9. Knjiga, ki je bila izdana, preden je avtor dopolnil 30 let.: Preberi knjigo, ki je bila izdana preden je njen_a avtor_ica dopolnil_a 30 let. Lahko prebereš tudi knjigo starejšega avtorja, vendar naj bo ta izdana preden je on dopolnil 30 let. 

 

10. Knjiga, ki govori o branju, knjigah.: Za zaključek se spodobi, da se spomnimo, kakšno moč imajo knjige in branje. Preberi knjigo, ki govori o branju, knjigah, zgodbah, knjižnici, knjigarni.

Razlaga bralnih izzivov iz Zamenjaj bralni izziv

knjižni labirint | bralni izziv

Knjiga, ki ima vsaj 500 strani.: Verjetno ni potrebna posebna razlaga. Izberi in preberi knjigo, ki ima 500 ali več strani.

 

Knjiga, ki ima v naslovu barvo.: Katera je tvoja najljubša barva? Izbereš lahko knjigo, ki ima v naslovu tvojo najljubšo barvo ali pa kakšno drugo. Ni pomembno, ali je naslov samo barva ali ima zraven še druge besede.

 

Knjiga, v kateri ima lik majhno podjetje.: Majhna obmorska knjigarna, simpatična kavarna v malem kraju, majhen frizerski salon v velikem mestu? Velja vse, dokler se podjetje šteje kot mikro ali majhno.

 

Knjiga, ki vsebuje pisma, sporočila ali dnevniške zapise.: Prebereš lahko knjigo, ki je v celoti zapisana kot dnevnik ali pa vsebuje pisma, sporočila (elektronska ali tista na samolepilnih listkih). Kratka sporočila tukaj ne veljajo.

Kratka vprašanja in odgovori

Knjižni labirint je knjižni izziv, pri katerem se trudiš, da bi knjige pospravil na knjižno polico.

Knjižni labirint traja od 23. 1. do 23. 10.

Vsak, ki si tega želi.

Na vsakem križišču te čaka bralni izziv. Za uspešno opravljen izziv je potrebno prebrati knjigo, ki je v skladu z bralnim izzivom. Z eno knjigo lahko izpolniš le en bralni izziv.

Priporočljivo je, da se lotimo vseh izzivov po vrsti, če pa odkriješ kakšno drugo pot, ki ti bo pomagala, da iz labirinta prideš hitreje, jo lahko uporabiš. Vse poti so pravilne.

Če se ti pri kakšen izzivu zatakne ali ti ni všeč, lahko izbereš izziv iz Zamenjaj bralni izziv. Vsakega od naštetih bralnih izzivov lahko izbereš samo enkrat. 4 izzivi = 4 možnosti za menjavo

Bereš lahko leposlovne in neleposlovne knjige, v kateremkoli jeziku, ki imajo vsaj 100 strani.

Če lahko s prebrano knjigo obkljukaš bralni izziv v Knjižnem labirintu in še v kakšen drugem izzivu je to super in seveda s tem ni nobene težave.

V povezavi, ki jo najdeš tik pod naslovom te objave, te čaka kartonček, ki si ga lahko sprintaš in vanj vpisuješ prebrane knjige. Knjige si lahko vpisuješ tudi v telefon, wordov/excelov dokument, bralni dnevnik, zvezek ali kam drugam. Na koncu te bom le prosila, da izpolniš spletni obrazec kamor boš zabeležil vse svoje prebrane knjige.

Z izpolnjenim obrazcom mi boš pomagal, da lahko naredim kratko statistiko knjig, ki ste jih brali med izzivom. Med tistimi, ki bodo prebrali 4 ali več knjig, bom izžrebrala nagrajenca, ki bo prejel nagrado. Tisti najbolj uspešni, ki bodo rešili vse bralne izzive pa bodo v nagradnem žrebu imeli dve srečki.

Imaš kakšno vprašanje ali dilemo v zvezi s Knjižnim labirintom? Najbolje, da mi pišeš na IG profilu @knjiznisepet. Če instagrama ne uporabljaš, pa sem vedno na voljo tudi preko e-pošte info@knjiznisepet.si.

Uživaj v branju in ne obremenjuj se s tem, koliko je prebral kdo drug. Postavi si svoj cilj in ga poskušaj doseči.

Ne pozabi: V knjigah je čarobnost, ki jo odkrijemo le ob knjižnem šepetu.

USTVARJALKA BLOGA

Knjižni šepet | badgerka

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 27 | Slovenija

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.