Ko knjiga postane serija ali 10 knjig, ki so postale serija

Obožujem serije. Mogoče za njih porabim malo preveč časa, ampak kaj, ko včasih potrebuješ ravno to. Serija, odeja, malo miru pred svetom.

V zadnjem času sem zasledila kar nekaj serij, ki so posnete po knjižnih predlogah. Nekaj mi jih je bilo všeč, nekaj ne. Vedno znova sem razočarana pri serijah, ki sem jih pogledala po tem, ko sem prebrala knjigo. Ni me še izočilo, da tega ne bi naredila in če se mi že v večji meri uspe izogniti filmom posnetih po knjigah, me serije dobesedno vabijo.

Zna se zgoditi, da bom pela hvale predvsem serijam, pri katerih nisem prebrala knjige.

Pa začnimo z mojimi 10 izbranimi serijami posnetih po knjižnih predlogah:


1. Mi smo medvedi (Bjornstad)

Knjiga: Mi smo medvedi – Fredrik Backman


Knjigo obožujem in sem nad njo res navdušena. V branje bi jo ponudila vsakemu in res ji pojem hvale. Drugemu delu še bolj, a to ni tema današnje objave. Serija posneta po knjigi pa me je razočarala do konca. Pogledala sem 1 del. Več žal nisem zmogla, saj so mi razlike tako bodle v oči, da preprosto nisem želela videti nadaljevanja. Če je tebe prepričala, mi prosim povej nekaj pozitivnih kritik, da me mogoče privabi nazaj.


2. Bridgerton

Knjiga: Vojvoda in jaz – Julia Quinn


Zgodovinske romance so moja šibka točka. Berem jih veliko (mogoče zdaj malo manj), gledam občasno. Ko je bilo znano, da pride serija Bridgerton na Netflix, na začetku nisem ravno vedela zakaj gre in zakaj tako velik bum okrog tega. Ko sem videla že približno 100 objav na to temo, pa sem jo morala pogledati. Meni je bila všeč. Predvsem mi je bil všeč Simon Basset, ki ga bom v naslednji sezoni res pogrešala. Po ogledani seriji sem se spomnila, da sem brala tudi knjigo. Prebrala sem samo prvi del in to je bilo že leta nazaj. Knjigo sem si zapomnila zgolj zaradi Lady Whistledown. Njena vloga mi je res zabavna. Malo me spominja na Gossip girl (Opravljivko).


3. Opravljivka (Gossip girl)

Zbirka knjig: Opravljivka – Cecily von Ziegesar


Xoxo Gossip girl. To je prvo kar mi pade na misel, ko se nekdo omeni Opravljivko. Kaj pa potem? Oziroma bolje rečena kdo. Chuck Bass. Sicer mi je bil vizualno bolj všeč Nate, ampak besede, ki jih je izbiral Chuck… Ahh to so bili časi. Opravljivko sem predvsem spremljala, ko je bila na televiziji, kar pomeni, da sem gledala kar je bilo takrat na voljo. Sem se pa kljub temu enkrat odločila, da pogledam čisto vse in tudi sem. Porabila sem sicer kar nekaj časa ampak kot sem rekla že na začetku, včasih rabim točno te vrste odklop od vsega. Knjig nisem prebrala, zato ne poznam razlik med knjigo in serijo, bom pa vesela, če mi to zaupaš v komentar, v kolikor imaš izkušnje z obema.


4. Virgin River

Zbirka knjig: Virgin River – Robyn Carr


Prijetno, majhno, srčno mesto z nekaj drame. To je ena tistih serij, ki jih pogledaš mimogrede. Zraven ne rabiš razmišljati in niti ti ni do tega. Pogledaš, pozabiš in mirno živiš do naslednje sezone. Čeprav se sezona konča na način, da te seveda zanima kaj se bo zgodilo, veš da se nekaj preveč drastičnega ne more zgoditi, ker je napisanih kar nekaj knjig, oni pa so šele pri tistih na začetku. Prebrala sem eno knjigo in še ta mislim, da spada v bonus. Všeč mi je bila vsebina, bistveno manj pa slovnica. Liki so opisani točno tako kot so predstavljeni v seriji. Vsaj mislim si, da je temu tako, saj sta glavna junaka knjige bili dve drugi osebi, ostali pa so manj pomembni in zato ne morem točno določiti ali so si v knjigi in seriji res tako zelo podobni.


5. V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House)

Knjiga: V hiši med hribi straši – Shirley Jackson


Ob branju knjige so mi šle vse kocine pokonci. Meni je bila knjiga res dobra in mi je z vsako prebrano stranjo bolj lezla pod kožo. Za serijo žal ne morem trditi tega. Ne maram grozljivk in ne vem zakaj sem se sploh pripravila do tega, da si jo bom pogledala. Ostala sem pri drugem delu. Serija je sicer izvrstna (kolikor sem jo pogledala), ampak zame preveč strašljiva. Knjiga in serija imata pravzaprav zelo malo podobnosti. Glavna podobnost je hiša, ostale podobnosti sicer so, ampak lahko rečem, da jih je res zelo malo. Če so ti grozljivke blizu je to ena izmed serij, ki jih vsekakor moraš pogledati.


6. New Amsterdam

Knjiga: Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital – Eric Manheimer


Obožujem zdravniške serije in tudi ta me še vedno drži v prijemu tega, da vsak teden iščem način, da lahko pogledam nov del. Serija je nastala po navdihu knjige Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital. Knjige pravzaprav ne poznam in tudi ne vem v kakšni meri sta dejansko serija in knjiga povezani, ampak ker sem nad serijo res navdušena, se je le ta mogla pojaviti na tem seznamu. Pri seriji mi je najbolj všeč kako izpostavijo različne družbene probleme in kako jih poskušajo rešiti. Ideje Dr. Goodwina so res izjemne. Mogoče bi tudi mi potrebovali nekje na vrgu enega takšnega dr. Goodwina.


7. Majhne laži (Big Little Lies)

Knjiga: Majhne laži – Liane Moriarty


Knjigo sem si kupila že nekaj časa nazaj, ampak je še vedno nisem prebrala. Ne vem točno kaj čakam, ampak zdi se mi, da je minilo še premalo časa od kar sem gledala serijo. Serija mi je bila res zelo všeč. Super izbor igralcev, čudovit izbor krajev, način posnetih kadrov. Najbolj všeč pa so mi barve, kar se mogoče zdi malo čudno, ampak zdi se mi, da dodajo sami seriji dodaten dramatični učinek. Tudi izbor glasbe se mi zdi posrečen. Mene je serija res močno prepričala. No vsaj prva sezona. V drugi me je najbolj prepričalo to, da so dobili novo igralko. Meryl Streep je sicer samo nadgradila že popoln izbor igralcev, ampak sem se v drugi sezoni nekako izgubila in prav tako izgubila zanimanje za serijo. Prvo sezono pa vsekakor priporočam.


8. Šefinja (Girlboss)

Knjiga: #Šefinja – Sophia Amoruso


Knjigo sem dobila v dar in na enem izmed mojih mini dopustov sem jo prebrala v res kratkem času. Vsebina me je prevzela in zgodba se mi je zdela res navdihujoča. Ravno zato sem bila navdušena, ko sem izvedela, da na Netflix prihaja serija posneta po knjigi. Moje navdušenje je trajalo do prvega dela serije. Takrat se je porušilo in kljub vsemu sem ji dala še nekaj možnosti. ”Če me je knjiga tako prepričala, bom pa ja pogledala še serijo.” Nisem je. Po nekaj delih sem se vseeno odločila, da serija ni zame in še vedno jo imam v mapici ”nadaljuj ogled”. Verjetno ga ne bom, ampak mogoče pa prepriča tebe.


9. Krasni novi svet (Brave New World)

Knjiga: Krasni novi svet – Aldous Huxley


Serija temelji na knjigi Krasni novi svet, vendar je povsod povdarjeno, da v resnici le ohlapno temelji na tej knjigi. Glede na to, da je bila knjiga napisana 1932 je to pričakovano. V seriji mi je najbolj všeč sama izvedba, ki je res čudovita. Tudi sama zgodba ni napačna, vendar me nekaj v njej ni prepričalo. Kaj točno je to težko rečem. Ima nekaj kar mi ni všeč in nekaj kar mi je. Jo pa zelo težko primerjam s samo knjigo saj je ne poznam. Bi jo pa želela prebrati, sploh če se tako močno razlikuje od serije. Bom pa še nekaj časa počakala, da serije odplava iz mojega sistema in jo pozabim. Takrat težje delam primerjave in nisem preveč obsojajoča, ko stvari niso povezane.


10. Lovci senc: Kronike podzemlja (Shadowhunters: The Mortal Instruments)

Zbirka knjig: Kronike podzemlja – Cassandra Clare


Tako kot so mi blizu zdravniške serije, so mi še bližje serije kjer imajo junaki takšne in drugačne nadnaravne moči. Lovci senc so ravno prav fantazijski. Ni preveč strašljivih pošasti, glavni liki pa te z lahkoto prepričajo, da si še sam zaželiš, da bi vsak tattoo na tebi imel skrivno moč. Pogledala sem vse sezone in če bi bila še kakšna več, se ne bi prav nič jezila. Zbirke knjig sicer ne poznam in nisem čisto prepričana ali jo želim spoznati. Mogoče pa bi jo želela zato, da si ponovno v mislih narišem kakšnega izmed igralcev.Ko sem si na začetku določila, da bom izbrala 10 serij se mi je zdela to mala malica. V glavi sem imela nekaj naslovov, niti približno pa nisem vedela, da se bom naenkrat spomnila še tisoč drugih. Zato se zna zgoditi, da v prihodnje naredim še dodatno objavo s kakšnimi drugimi naslovi. V komentarjih (pod objavo, na facebooku ali instagramu) lahko pustiš svoj predlog, ki ga bom z veseljem prekomentirala. Naslovi so različni in opisani na moj način. Ker se mi zdi, da je vsaj en na seznamu takšen o katerem imaš svoje mnenje, te vabim, da mi ga poveš. Poleg knjig namreč zelo rada govorim tudi o serijah.

Želim ti čudovit preostanek tedna.

USTVARJALKA BLOGA

Knjižni šepet | badgerka

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 27 | Slovenija

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.