Frajla bere z zaščito pred modro svetlobo

Ali je tudi tvoje vidno polje kdaj zamegljeno?

Moje vsekakor je. Mnogi lahko to vzamejo kot prispodobo, mi pa, ki nosimo očala, to jemljemo dobesedno.

Očala v današnjem času pa vsekakor niso več takšen bav-bav kot so bila včasih in jih vse pogosteje nosijo tudi tisti, ki nimajo težav z vidom. Nekateri jih nosijo kot modni dodatek, tisti, ki pa želijo, da njihov vid ostane oster še nekaj dodatnih let pa jih uporabljajo tudi pred računalnikom, saj očala, ki imajo zaščito pred modro svetlobo, našim očem prihranijo kar nekaj neprijetnosti. Navsezadnje se z modro svetlobo srečamo tudi, ko imamo v rokah tablico ali telefon, proizvajajo pa jo tudi varčne žarnice.

V zadnjih letih se vse bolj povečuje tudi procent ljudi, ki posegajo po elektronskih knjigah in ne več toliko po fizičnih. Majhno tablico s tisoč knjigami je vsekakor lažje shraniti nekje in vzeti na pot, kot pa v nahrbtnik tlačiti ogromno število knjig. S tem se lahko strinjamo tudi tisti, ki še vedno močno prisegamo na fizične izdaje.

Bralniki sicer vse bolj skrbijo za zmanjševanje modre svetlobe, a kljub temu lahko mi naredimo še več. Ena izmed najenostavnejših rešitev so očala z zaščito pred modro svetlobo s katerimi pripomoremo, da bomo lahko brali še vrsto let. Na spletni strani moje-lece.si sem našla tudi podatek, da naj bi očala z omenjeno zaščito zmanjševala utrujenost, kar kot bralka razumem, da bom lahko brala malce dlje kot sicer, brez da bi moje oči ob tem preveč trpele.

 

 

Kako sem postala najboljša prijateljica z očali:

Očala so moja resničnost od sedmega razreda dalje. Nikoli se sicer nisem upirala, da očal ne bom nosila, a najljubše mi vendar niso bile. Očal zelo dolgo nisem menjala in, ko sem jih, me je kljub temu, da jih nisem plačala sama, zabolelo, ko sem slišala ceno. 200 € je bil znesek stekel in malo manj je stal tudi okvir. Nosila sem jih dolga leta, dokler niso doživele nezgode. Takrat sem jih prvič po mnogih letih bila primorana zamenjati. Malo mi je šlo tudi na jok, ko se je moja kartica srečala s pos terminalom. Nič kaj lep spomin.

Minulo leto pa sem odkrila, da ob nakupu očal ne bom več občutila tiste groze, ki me je spreletela vedno, ko sem ugotovila, da moj vid malo peša. Očala sem prvič naročila preko spleta in verjetno razumete, da sem od trenutka, ko sem jih naročila pa do trenutka, ko sem jih dobila, zvesto slonela na oknu in čakala poštarja.

Očala so bila zelo poceni in nič manj kakovostna kot tista za 200€ in več. Čez približno dva meseca sem v svojo malo zbirko očal dodala še tista z zaščito pred modro svetlobo. Nosim jih ves čas in ne vem sicer ali res pripomorejo k manjši utrujenosti ali je to zgolj v moji glavi, ampak zadnje čase sem še večja nočna bralka kot sem bila. To pa se kljub temu ne pozna na mojem spancu. Dokazano je namreč, da ima modra svetloba negativen vpliv na kakovost našega spanca. Če torej zmanjšamo količino modre svetlobe, pripomoremo h kakovosti spanca.

Vem, da se je težko odreči branju v poznih večernih urah in takrat, ko bi že morali sanjati, zato le uporabite očala z zaščito, saj boste potem, ko pridete v knjigi do zadnje pike, kljub vsemu lažje zaspali.

 

 

Izbrani model očal:

Verjetno ste v vsem tem času sedaj že ugotovili, da moja očala prihajajo iz spletne strani moje-lece.si. Imajo ogromno okvirjev in ogromno je tudi tistih, ki jih lahko virtualno preizkusite. Jaz sem jih preizkusila kar nekaj ampak na koncu, sem izbrala tiste, ki sem jih preizkusila na samem začetku.

Crullé TR1726 C4 je model zaradi katerega se kar malo večkrat pogledam v ogledalo in zaradi katerega sem v zadnjem tednu (kljub mojemu velikemu številu knjig v branju) dodala na seznam še elektronsko knjigo, ki jo berem na tablici. Glede na to, da sem nočna bralka se mi zdi, da so očala z zaščito pred modro svetlobo investicija, zaradi katere nam bodo naše oči resnično hvaležne (okvir Crullé TR1726 C4 (trenutno s popustom 20,97 €) + stekla z dioptrijo (cena se razlikuje glede na višino dioptrije, začne pa se pri 9,90 €) + zaščita pred modro svetlobo (30 €) = nekaj več kot 60 €).

 

 

Branje in očala:

Zdi se mi, da v zadnjem času vsi beremo malo več. Če ne posegamo ravno po knjigah, pa beremo različne članke, facebook objave, letake, sporočila… Ves čas nekaj beremo in v večini primerov na nas preži modra svetloba, ki vpliva na naše oči. Na dolgi rok ima sicer tudi druge učinke, pa vendar v prvi vrsti najbolj vpliva na naše oči. Ker imam očala z zaščito proti modri svetlobi in brez nje, lahko dejansko opazim razliko. Mogoče ta razlika ni ogromna, pa vendar se kasneje v življenju vedno pokažejo tudi tiste male spremembe, ki jih uvedemo v življenje.

 

”Why do you wear glasses?

My eyes are so beautiful they have to be kept

behind glass, like a showcase.’

 

Pri moje-lece.si pa so vam v februarju s kodo CRULLE30 pripravili 30 % popust na vse Crullé okvirje.

 

USTVARJALKA BLOGA

Knjižni šepet | badgerka

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 27 | Slovenija

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.