Hotel Lavanda – Sabina Štrubelj

Začenjam svojo prvo blogovsko recenzijo za prvo prebrano knjigo iz septembrskega seznama. Sicer moja recenzija ne bo tako strokovna kot pravi sskj, da bi morala biti, bo pa takšna moja. Zakaj sem jo izbrala za prvo? Mogoče, ker je slovenska in sem se odločila, da se za prvo recenzijo na slovenskem (knjižnem) blogu, to spodobi.

Hotel Lavanda, ki jo je s skrbno izbranimi besedami napisala Sabina Štrubelj je ena tistih knjig, ki bi jih z največjim užitkom bral nekje na plaži. Mogoče sem si jo ravno zato pustila in jo brala med mini dopustom. Očitno je bilo nekje v moji podzavesti določeno, da jo moram prebrati na dopustu, zato je tudi trajalo do septembra, da sem jo vzela v roke.

Opis, iz zadnje platnice:

Valentina ima vse: popolnega moškega, lepo stanovanje in službo, v kateri uživa. V tednu dni pa se ji življenje sesuje kot hišica iz kart – kar naenkrat je samska, brezposelna in spet živi pri mami. Še dobro, da se je pred kratkim na njenih vratih pojavil smešni francoski odvetnik in jo skušal prepričati, da je od neznanca podedovala hotel v Provansi. Odloči se, da bo preverila, ali je kaj na tem, zato se s puntom odpelje v Francijo, največji pustolovščini svojega življenja naproti. Pa je pripravljena na vse, kar bo tam izvedela?

Kaj menim o naslovnici:

Sivka je ratlina, ki mi je predvsem v zadnjih letih zelo prirastla k srcu. Njen vonj je božanski, njena barva je čudovita. Zato me sivka tudi na tej naslovnici navdušuje. Sicer pa na njej najprej opazim oči, šele potem sivko. Skupaj pa tvorita lepo celoto. Te oči imajo v sebi neko skrivnostno iskrico, zaradi katere te mogoče knjiga še malo bolj privabi. Všeč mi je tudi, da je za naslov uporabljena kombinacija velikih in malih tiskanih črk in da tako ničesar ni preveč in zato tudi ne bode preveč v oči ampak se lepo zlije s celotno naslovnico. Super se mi zdi, da je naslov obrobljen z belo barvo, saj se tako malenkost dvigne iz ozadja in daje vedeti, da je pomemben. Me je pa malo presenetil sam format knjige, ki sicer nima nobene povezave z naslovnico, vendar je to vseeno stvar, ki sem jo želela izpostaviti, saj ni tako zelo tipičen. Knjiga je malenkost ožja kot navadno, ampak to je zgolj še ena stvar, ki jo dela posebno. Je to knjiga, ki bi jo izbrala zaradi naslovnice? Verjetno ne, bi pa sigurno prebrala opis zadaj, ki bi me prepričal, če me ne bi prepričal že bookstagram.

Kaj menim o vsebini:

O knjigi je bilo povedano res že veliko. Predvsem sem opazila same pohvale, kritike pa očitno pri tej knjigi nimajo kaj početi.

Knjiga je prav luštno poletno branje. V vsakem poglavju se skriva nekaj zanimivega in res ni poglavja, kjer bi se ti vse skupaj vleklo. Malo me je sicer zmotila ta polomljena angleščina, za katero razumem zakaj je tako napisana, vendar bi imela vseeno raje, da bi bilo napisano normalno in bi se nekako drugače zabeležilo, da je angleščina zvenela polomljeno.

Branje je drugače lepo tekoče, tudi sama zgodba se lepo zapleta in razpleta. Predvsem mi je všeč, da je vse lepo opisano, da so zabeležene tudi določene podrobnosti, ki ti pomagajo, da si lahko zelo dobro predstavljaš, kako sploh izgleda določeno okolje v katerem se znajdejo liki.

Moj najljubši lik je vsekakor babica. Mogoče se tako kot Valentina ne strinjam najbolj z njeno taktiko skrivanja podatkov, ampak se mi zdi njena opisana osebnost zelo zanimiva, predvsem pa takšna, da bi jo res želela spoznati. Z določenimi komentarji me spomni na mojo babico. Bi rekla, da sta si kar malo podobni.

Vsi liki imajo super opisano vlogo in nihče izmed njih ni moteč. Valentino, kot glavni lik, res lahko dovolj dobro spoznamo, da njeno zgodbo vzamemo za svojo in ji z veseljem sledimo. No, njena ljubezenska zgodba se mi sicer ne zdi nič posebnega, nekako skoraj tipična, ampak kljub temu bi si na koncu vsaka zaželela njenega moškega.

Nekaj za konec:

Vesela sem, da sem knjigo prebrala. Verjetno, če ne bi bilo na bookstagramu toliko govora o njej, je ne bi. Knjigo vsekakor priporočam in upam, da jo prebere čim večje število ljudi. Sploh sedaj, ko je dobila še nadaljevanje, ki se ga tudi sama neizmerno veselim.

 

Lepo se imej in ne pozabi prebrati kakšne super knjige.

USTVARJALKA BLOGA

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 25 | Slovenia

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.