Ona je Ana – Benjamin Okorn

Knjiga, ki ti bo razložila, kaj pomeni živeti v svetu vidnih in slušnih halucinacij. To je zgodba, ki nam na razumen način prikaže, kako se lahko stvari hitro obrnejo, in predstavi tisto, o čemer veliko ljudi niti ne razmišlja, saj to ni nekaj s čimer, bi se morali spopadati v vsakodnevnem življenju.

Opis iz zadnje platnice:

Ona je Ana je eden redkih, v Sloveniji morda celo prvi roman, ki iz prve roke opisuje izkušnjo soočanja s shizofrenijo. Pripoved sledi psihologiji majhnih korakov, in čeprav izpostavlja pojave in dogodke, s katerimi se večina od nas ne sooča vsak dan, je roman Ona je Ana eden najbolj dostopnih tekstov, ki nam bodo kadarkoli predstavili faze shizofrenije in njenega sprejemanja. Tudi zato, ker vsebuje tako redko literarno ilmičnost.


Kaj menim o naslovnici:

Zadnje čase mi je akvarel čedalje ljubši in tudi ko oblikujem sama, ga uporabim mogoče skoraj prevečkrat. Zdi se mi, da z njim dobi neko ozadje večje razsežnosti.

Naslovnica knjige Ona je Ana je posebna. Ampak posebna je tudi vsebina. Ko jo prvič pogledaš, ti ni čisto jasno zakaj gre, ampak vsekakor z vsako prebrano stranjo veliko bolj razumeš kaj ti sporoča.


Kaj menim o vsebini:

Ana je uspešna študentka angleščine, ki ima sredi prvega letnika povprečno oceno 10. Opisana je predvsem kot nasmejana, duhovita in sproščena oseba. v nekaj tednih pa se Ana popolnoma spremeni. Postane utrujena, napeta, sliši glasove, ki jih ni, govori nerazumljive stavke, … Psihiater ji postavi diagnozo: shizofrenija.

Redko berem knjige, ki bi govorile o duševnih motnjah in to je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj sem jo želela prebrati takoj, ko sem jo dobila v roke. Dejstvo, da jo je napisal nekdo, ki pozna te vrste motenj iz prve roke, pa me je pripravilo do tega, da me je knjiga zanimala še bolj.

”Videti je, kot da bi risala svoje misli. Vse

skupaj je ena velika zmeda, vse polno

bizarnih čačk.

Ona je Ana, str. 19

Ana se torej znajde na zaprtem psihiatričnem oddelku. Kaj to pomeni zanjo in kako vse skupaj doživlja, vam ne bom povedala, to boste mogli ugotoviti sami.

Velikokrat slišimo koga, ki iz jeze reče: ”Ti si samo še za v Vojnik (ali kakšno drugo psihiatrično bolnišnico, npr. Ljubljana – Polje..).” Sploh, ko smo bili mlajši je bilo to smešno. Ampak je daleč od tega. Ne zavedamo se kaj se skriva za temi zidovi. Ne razumemo najbolje kaj dejansko pomeni, da imaš duševno motnjo zaradi katere si prisiljen biti na zaprtem psihiatričnem oddelku. Skozi to zgodbo, nam je to delno približano. Spoznamo Ano, ki se bori s hudo duševno motnjo, spoznamo kako različni ljudje to sprejemajo in spoznamo še toliko drugega.

Zgodba pa se ne konča v Psihiatrični kliniki Ljubljana. Ana pride domov in začne postavljati svoje življenje spet v normalne tirnice, ko ji nekdo ponovno zamaje tla pod nogami. Ena stvar pripelje do drugega in sedaj se vsi sprašujejo, kje je Ana.

Ko že misliš, da si prebral najpomemnejše stvari v knjigi, se začne zgodba zapletati še v drugo stran.

 

”Med hojo po ulici posluša glasove. Ko ji

bodo kaj konkretnega povedali, jih bo

upoštevala.

Ona je Ana, str. 115

 

Knjiga ima 153 strani. Ni veliko, je pa dovolj, da izvemo kakšno je življenje z duševno motnjo kot je shizofrenija. Mislila sem, da jo bom prebrala v enem dnevu, ampak je nisem. Nekako mi ni uspelo. Zgodba me je vseeno ves čas držala v napetosti in ves čas me je zanimalo kako bo Ana doživljala faze svoje bolezni. Kot je na koncu knjige omenil tudi Žiga Valentič to vsekakor ni lahkotno branje, ampak vseeno ni pretežko in vse je opisano tako, da razumemo kaj beremo. Ne bi pa se pritoževala, če bi knjiga imela še kakšno stran več, z veseljem bi jo prebrala.

 

Nekaj za konec:

Vesela sem, da sem dobila točno to knjigo. Verjetno je sama ne bi našla, kar pomeni, da je ne bi prebrala. Kar pa bi bilo škoda.

Shizofrenijo sem poznala kot duševno motnjo, ki povzroča halucinacije. Na srečo se v življenju nisem rabila z njo spoznati pobližje. Ta knjiga pa je moje znanje nadgradila. Ravno zaradi nje, sem pobrskala tudi po spletu in našla še nekaj drugih dejstev o tej bolezni. Knjigo ti res priporočam v branju. Ja tebi in vsakomur. Ni predolga in povedala ti bo nekaj, kar ti bo ostalo v spominu še nekaj časa po tem, ko knjigo odložiš.

Najlepša hvala založbi Litera za recenzijski izvod. Vi pa lahko dobite knjigo na njihovi spletni strani, če pa uporabite kodo KNJIŽNIŠEPET20 v komentarju na koncu nakupa, pa dobite na knjigo 20% popustav (koda velja do 31.10.).

 

Želim vam čudovit začetek tedna. Ostanite zdravi in preberite kaj dobrega.

 

USTVARJALKA BLOGA

Knjigoljubka, oboževalka kave, ljubiteljica morja, jesenski otrok, dekle s tatuji (ki si jih seveda želi še več), bodoča magistrica.

Martina | 25 | Slovenia

Priljubljene objave

Trenutna branja

Podpri me

Bodi na tekočem

Prijavi se na novičke in nikoli ne zamudi novih objav, nagradnih iger in drugih novosti.